Ekonomi

Këto klasa mund të fillojnë mësimin për dy javë

Disa vende evropiane kanë filluar rihapjen e shkollave pas lehtësimit të masave parandaluese kundër pandemisë së koronavirusit.

Por, Kosova ende nuk ka një datë për rikthimin e mundshëm të nxënëseve në bankat shkollore.

Që nga 11 marsi të gjitha institucionet arsimore vazhdojnë të mbesin të mbyllura. pasi institucionet ende nuk kanë nisur masa lehtësuese në arsim.

Në Ministrinë e Arsimit të Kosovës nuk kanë ende vendim nëse nxënësit do të kthehen në shkollë për të vazhduar pjesën e mbetur për këtë vit.

Ministrja në detyrë e Arsimit, Hykmete Bajrami, thotë se është vështirë të parashikohet kthimi i nxënësve në shkolla.

“Tani ne jemi në këtë kohë duke menduar se si ta përmbyllim vitin, se si ta organizojmë testin e arritshmërisë dhe si ta organizojmë testin e maturës. Jemi duke bërë përpjekje maksimale se si t’i krijojmë kushtet që të paktën për dy javë të kthehen në shkollë klasat e nënta për t’u përgatitur për testin e arritshmërisë, gjithashtu maturantët për t’u përgatitur për testin e maturës gjë e cila duket të jetë sfiduese sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës (IKSHPK) dhe Ministrisë së Shëndetësisë”, tha ministrja Bajrami në një bisedë për Radion Evropa e Lirë.

Njohësit e fushës së arsimit në Kosovë theksojnë se rihapja e shkollave duhet të bëhet duke u bazuar në rekomandimet e IKSHPK-së si dhe praktikat e vendeve evropiane.

Rinor Qehaja nga Instituti “EdGuard”, thotë se Ministria e Arsimit duhet që të mendojë për një hapje të strukturuar të shkollave.

“Rifillimi i mësimit do të duhej të ishte subjekt i një vendimi të bazuar shkencor mbi transmetimin e sëmundjes nga grup moshat reja, kjo e paraqitur si rekomandim nga Instituti i Shëndetit Publik. Nëse është dëshmuar nga publikime shkencore dhe praktika të vendeve tjera, që transmetimi mes fëmijëve është i vogël, atëherë kjo duhet të jetë pikënisje e një hapje të strukturuar të institucioneve arsimore”, thotë Qehaja.

Gjasat e rikthimit të nxënësve të shkollave fillore dhe të mesme për të vazhduar vitin aktual shkollor janë të pakta për shkak se më 16 qershor përfundon viti mësimor për klasën e 9, 10 dhe 11 ndërkohë që viti mësimor për parafillorët dhe klasat 1 deri në 8 përfundon më 26 qershor.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

Blej online nga shtëpia

Pjesë për vetura

Auto Bartje 24/7

Copyright © 2020 LYRICS.AL.

To Top