• March 4, 2021

32 eurodeputetë i kërkojnë Merkelit liberalizimin e vizave për kosovarët!

Jun 30, 2020

32 anëtarët e Parlamentit të Bashkimit Evropian kanë nënshkruar një letër drejtuar kancelares gjermane Angela Mercer dhe ministrit të Brendshëm Horst Seehofer, duke u kërkuar atyre që çështjen e liberalizimit të vizave për Kosovën ta vendosin në agjendën e Këshillit të BE-së gjatë Presidencës gjermane .

Në letrën, e cila është nënshkruar edhe nga raportuesja e BE-së për Kosovën, Viola von Cramon, eurodeputetët kërkojnë që çështja e liberalizimit të vizave të Kosovës të adresohet pasi ka kaluar dy vjet që kur vendi ka përmbushur të gjitha standardet e përcaktuara nga BE.

“Për momentin, Kosova është një nga vendet e pakta evropiane të mbetura, qytetarët e së cilës nuk mund të udhëtojnë lirshëm në zonën Shengen pa vizë. Sidoqoftë, kjo nuk varet më nga kosovarët. Procesi për të arritur liberalizimin e vizave supozohet të bazohet në kritere objektive, të cilat, siç njoftohet nga Komisioni Evropian, është përmbushur në korrik 2018, saktësisht dy vjet më parë, dhe që nga atëherë vendi ka pritur vendimin përfundimtar të Këshillit t’u japë lirinë e vizave qytetarëve të saj, “thuhet në letër.

Ai gjithashtu thekson se gjatë viteve të kaluara, katër Presidenca të Këshillit të ndryshëm nuk janë marrë me këtë çështje, duke shprehur shpresën e tyre se lidhjet historike dhe angazhimi i Gjermanisë ndaj lagjes dhe Ballkanit Perëndimor mund të përdoren për të zgjidhur këtë problem.

Letra hedh poshtë pretendimet se Kosova nuk do të pajiset me liberalizim të vizave për shkak të numrit të kërkesës së pabazuar për azil dhe problemeve të krimit të organizuar, duke theksuar se institucionet e BE-së kanë sqaruar në disa raste që këto dy nuk janë pengesa për dhënien e një vendi me liberalizimin e vizave .

“Standardet janë përmbushur nga Kosova. Ata kanë bërë detyrat e tyre të shtëpisë, tani është radha jonë të mos e prishim premtimin tonë. Ne po humbasim besueshmërinë tonë kur një vend i tretë të bëjë atë që ne kërkojmë prej tyre, por ato nuk marrin avantazhet që u kemi premtuar atyre. Si mund të kërkojmë ndonjë reformë tjetër nga vendet në lagjen tonë, kur ata nuk mund të jenë të sigurt se mund të fitojnë ndonjë gjë nga puna e tyre,” pyesin eurodeputetët.

Deputetët gjithashtu sjellin faktin se Parlamenti Evropian vetë i ka bërë thirrje Komisionit që të japë liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës, duke kujtuar Presidencën gjermane të Këshillit se ky është një shans për të përmirësuar jetën e kosovarëve dhe për ta afruar Kosovën më pranë BE-së.

Më 19 qershor, çështja e liberalizimit të vizave të Kosovës shkaktoi një mosmarrëveshje midis raportueses së BE për Kosovën Viola von Cramon dhe të dërguarit special amerikan për negociatat Kosovë-Serbi, Richard Grenell në Twitter.

Ky i fundit i tha von Cramon që të përqendrohet në liberalizimin e vizave të Kosovës në vend që të kritikojë “gjithçka që administrata Trump bën për të ndihmuar në normalizimin e ekonomive të Kosovës dhe Serbisë”.

Von Cramon iu përgjigj Grenell, duke i thënë që të pyeste presidentin francez Emmanuel Macron për këtë çështje.