• March 8, 2021

NAMAZI I BAJRAMIT U KRYE NË SOFJE TË HAGIA TË STAMBOLLIT PËR HERË TË PARË NË 86 VJET

Jul 31, 2020

Më parë, për shkak të pandemisë së koronavirusit në këtë objekt dhe rrethinës së saj, zona ishte pastruar dhe dezinfektuar në prag të Kurban Bajramit, raporton portali boshjnak “Vijesti.ba”.

Që nga hapja e Hagia Sophia për lutje, më 24 korrik, aktivitetet e pastrimit dhe mirëmbajtjes janë kryer rregullisht.

Pas namazit të së enjtes, pjesa e brendshme dhe e jashtme e xhamisë u dezinfektuan. Pas dezinfektimit, muret dhe qilimat në Hagia Sophia u spërkatën me ujë të trëndafilit.

Hagia Sophia shërbeu si kishë për 916 vjet, deri në pushtimin e Stambollit, ndërsa ajo kishte statusin e xhamisë nga 1453 deri në 1934, kur mori statusin e muzeut. Me aktin e fundit të anulimit të vendimit të përmendur, tani ku objekt historik përsëri u kthye në xhami./Insajderi.org